Cedrāts, cidra jeb saldais citrons
3. janvāris, 2025 pl. 22:37,
Nav komentāru
Salīdzinot ar parasto citronu cidrs izmēra ziņā ir daudz lielāks (var sasniegt pat 5 kg), no ārpuses grumbuļains un raupšs, neglīts, bet iekšpusē ar biezu baltas krāsas vidusdaļu un nelielu mīkstumu, kas ir pavisam nedaudz sulīgs un atkarībā no šķirnes vairāk vai mazāk skābens.
- svaigā veidā kā auglis vai augļu salātos (piemēram, ar sāli, olīveļļu un melnajām olīvām);
- sukāžu, marmelāžu pagatavošanai;
- dzērienu (sīrupu), tēju pagatavošanai;
- marināžu pagatavošanai;
- farmācijas nozarē ēterisko eļļu pagatavošanai, u.c.;
- smaržvielu pagatavošanai;
- odu un citu insektu atbaidīšanai (piem., citronella).
- bagātīgi satur vitamīnus (īpaši C un B), minerālvielas (kalciju, fosforu, dzelzi) un flavonoīdus;
- uzlabo (atsvaidzina) elpu;
- veicina vielmaiņu (novērš aptaukošanos), rada papildus enerģiju;
- iedarbojas kā dezinfekcijas, pretsaindēšanās līdzeklis (pret sliktu dūšu, vemšanu, jūras slimību, dizentēriju) – attīra organismu;
- normalizē asinsspiedienu;
- uzlabo asins sastāvu (mazina anēmiju), samazina risku saslimt ar sirds – asinsvadu saslimšanām;
- labvēlīgi iedarbojas uz kuņģa – zarnu traktu, mazinot spazmas un krampjus un risku saslimt ar vēzi (īpaši resnajā zarnā);
- labvēlīgi iedarbojas uz ādu, celulītu, veicina matu augšanu;
- dabīga antibiotika.
(Bruno, mysicily.wordpress.com)
